Wijn is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het wordt al duizenden jaren geproduceerd en gedronken door verschillende culturen. Maar wat maakt wijn zo speciaal? En hoe wordt het gemaakt? In deze blog gaan we dieper in op het proces van druif tot fles en ontdekken we de wereld van wijn.

Het begin: de druif

Het proces van wijn begint bij de druif. Er zijn duizenden verschillende soorten druiven, maar slechts een paar honderd worden gebruikt voor wijnproductie. De meest voorkomende druivensoorten zijn Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot. Maar voor de echte wijnliefhebbers is er nog een bijzondere druif: de on-wine amarone wijn.

De amarone wijn wordt gemaakt van de Corvina, Rondinella en Molinara druiven. Deze druiven worden met de hand geplukt en vervolgens te drogen gelegd op matten. Dit proces, genaamd ‘appassimento’, zorgt ervoor dat de druiven indrogen en hun suikergehalte en smaakconcentratie verhogen. Dit resulteert in een volle en krachtige wijn met een hoog alcoholpercentage.

Het proces van wijn maken

Nadat de druiven zijn geplukt en gedroogd, worden ze geperst en gefermenteerd. Tijdens de fermentatie worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van het type wijn dat wordt gemaakt.

Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in vaten of tanks. Dit geeft de wijn de tijd om te ontwikkelen en te rijpen. Het type vat en de duur van de rijping beïnvloeden de smaak en kwaliteit van de wijn. Sommige wijnen worden ook nog eens gerijpt op fles voordat ze worden verkocht, om nog meer diepgang en complexiteit te krijgen.

De wereld van wijn

Wijn is meer dan alleen een drankje, het is een hele wereld op zich. Er zijn ontelbare wijnregio’s, elk met hun eigen unieke klimaat, bodem en druivensoorten. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan smaken en stijlen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende wijnmakers en wijnhuizen die allemaal hun eigen technieken en tradities hebben.

Bij het proeven van wijn is het belangrijk om te letten op de kleur, geur en smaak. Elk aspect kan iets vertellen over de kwaliteit en herkomst van de wijn. En natuurlijk is het ook gewoon genieten van de heerlijke smaken en aroma’s.

Wijn, het proces van druif tot fles, is een fascinerend en complex proces. Van de keuze van de druiven tot de rijping van de wijn, elk detail heeft invloed op de uiteindelijke smaak en kwaliteit. En voor de liefhebbers is er altijd nog de bijzondere amarone wijn, die met zijn unieke productiemethode en intense smaak zeker de moeite waard is om te ontdekken. Dus ga op ontdekkingsreis in de wereld van wijn en laat je verrassen door de vele smaken en verhalen.