De een is een geboren keukenprins(es), de ander moet nog wat meer leren of heel veel leren. Wat je niveau ook is, je kunt altijd beter leren koken. In dit artikel lees je tips om jouw kookkunsten naar een hoger niveau te brengen.

Gebruik de juiste pannen

Er is een grote keuze qua pannen. Welke pan je nodig hebt hangt af van het gerecht dat je gaat maken. Ten eerste is het belangrijk om pannen te kiezen die passen op de soort warmtebron waarop je kookt. Er zijn speciale pannen voor als je op gas, keramisch, halogeen, elektrisch of op inductie kookt. Elke pan heeft andere kenmerken. Sommige pannen kunnen wel op meerdere warmtebronnen worden gebruikt. Echter werkt een pan die speciaal is gemaakt voor een bepaalde warmtebron vaak iets beter. Keramische pannen zijn bijvoorbeeld pannen met een laagje keramiek aan de binnenkant. Dit vormt de antiaanbaklaag. Hierdoor heb je geen of weinig olie nodig. Veel keramische pannen zijn ook geschikt voor andere warmtebronnen. Als je eenmaal weet welke soort pannen je moet aanschaffen is het belangrijk om diverse formaten aan te schaffen van pannen. Zo kan je afhankelijk van je gerecht een bepaald formaat pan gebruiken. Als je iets kleins gaat koken en een te grote pan gebruikt duurt het niet alleen langer voordat het gaar is, maar het kan er ook voor zorgen dat het gerecht minder smaakvol wordt. Bij Insenvi vind je een groot aanbod qua verschillende pannen. Zo zit er altijd een pannen tussen die passen bij jou.


Maak gebruik van de geschikte materialen
Gebruik de juiste bereidingsmaterialen tijdens het koken. Als je iets plat kookt zoals een pannenkoek of een omelet kan je een platte spatel gebruiken. Als je een gemengd gerecht maakt zoals nasi is dit niet geschikt. Dan gebruik je een grote lepel om de nasi goed om te kunnen scheppen. Zo zorg je ervoor dat het gerecht goed gaar wordt. Per gerecht verschilt het welk bereidingsmateriaal het meest geschikt is.

Veelgemaakte fouten
Er zijn diverse veelgemaakte fouten. Hieronder lees je een paar. Veel mensen gebruiken te veel water voor rijst. Het water hoeft slechts een vingerkootje boven de rijst uit te komen. Daarnaast moet je de water eerst een paar keer wassen, totdat er geen vies water meer uit de pan komt. Een ander veelvoorkomende fout is dat mensen al eten in de pan gooien als de olie nog niet warm genoeg is. Daarnaast is het belangrijk om groente goed klein te snijden als je wilt dat het snel gaar wordt. Hoe kleiner de groente is, hoe sneller het gaar wordt.

Naast deze tips helpt het ook om samen met iemand te koken, die goed kan koken. Zo kan je meteen feedback krijgen en jezelf verbeteren. Wil je liever alleen aan de slag? Dan kan je filmpjes bekijken op Youtube of 24Kitchen van mensen die koken.